Slecht wachtwoord: starwars

123456 is weer het slechtste wachtwoord om ergens in te loggen. De getallen staan bovenaan het overzicht dat beveiliger SplashData elk jaar maakt. Op de tweede plek staat password, gevolgd door 12345678, qwerty en 12345.

Opvallende nieuwkomer op de ranglijst is het wachtwoord starwars, op de 25e plaats. Ook solo (plek 23) en princess (21) zijn nieuw op de lijst. De nieuwste film van Star Wars ging in december in première, met Harrison Ford in de rol van Han Solo en Carrie Fisher als Princess Leia. De lijst is gemaakt op basis van ruim 2 miljoen gekraakte wachtwoorden.

Volgens SplashData hebben mensen hun wachtwoorden langer gemaakt in de hoop dat ze dan moeilijker te kraken zijn. Maar als die er hetzelfde uitzien, zoals 1234567890 of 1qaz2wsx (diagonaal op het toetsenbord) in plaats van 123456 of qwerty, zijn ze volgens het bedrijf net zo onveilig. ,,De extra lengte wordt vrijwel waardeloos”, zegt SplashData. Dat raadt aan om wachtwoorden van minstens twaalf tekens te maken, waar hoofdletters, kleine letters, cijfers en andere tekens voorkomen. Bovendien is het goed om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Bron: www.telegraaf.nl